Хочу додати дослівно статтю з сайту http://medic.ua/ в перекладі Особистий досвід: як я вегетаріанкою була ...У нескінченності суперечок про користь і шкоду вегетаріанства я завжди і душею, і тілом тяжіла до позиції вегетаріанців.
І звіряток, убитих підло завоювавши їхню довіру людиною, мені шкода, і м'ясо саме по собі - продукт не з легких. Не знаю, як ви, а я в повному обсязі відчуваю на собі той медичний факт, що на перетравлення м'яса організм витрачає стільки ж, а іноді і більше, енергії, ніж отримує від самого цього м'яса.
Вам буде цікаво: Ще один вагомий аргумент на користь вегетаріанства
До речі і переварювання м'яса в одному тільки шлунку займає в середньому від 3 до 5 годин. І це лише в тому випадку, якщо Ви їли його за всіма правилами, тобто приготованим на пару або відварним і з овочевим гарніром. А в комбінації з популярною в наших краях картоплею, хлібом і соусами, Ви завантажите свій шлунок на добрі 7-8 годин.
Керуючись усіма цими міркуваннями і особистими відчуттями до м'яса і м'ясних продуктів я завжди залишалася вкрай холодною. Взагалі то я не забороняла собі м'ясні страви, просто мені їх хотілося вкрай рідко, не частіше 1-2 разів на кілька місяців.
Одного разу, якщо бути точніше - трохи більше року тому, подумалося мені: раз я і так майже вегетаріанка, так чому б не стати нею по-справжньому? І вирішила відмовитися від м'яса і м'ясних продуктів повністю.
Фактично, трохи більше року і тривав мій експеримент. Поспішаю поділиться з Вами своїми висновками свого вегетаріанського марафону.
Якщо Ви вирішили стати вегетаріанцем1. По-перше, це не так важко. Я маю на увазі, не так важко, як Вам здається. Найзначнішу роль те що відчувається страх «чи зможу я відмовитися від м'яса НАЗАВЖДИ?» Грає саме це «назавжди».
Людей споконвіку лякають такі відповідальні заяви і плани на вічність. Все, що назавжди - це вкрай відповідально і вже тому - складно. Складно «бути разом назавжди», «виїхати назавжди», «змінитися назавжди».
Якщо прибрати цей компонент відповідальності, перетворивши Вашу затію в легке «а чому б і ні» - побачите, все піде набагато простіше.
Вам буде цікаво: Причина, за якими вам не варто ставати веганом ...
2. По-друге, це - дорого!
Частенько чула я в своєму житті таку популярну оману: Ах, ти не їси м'яса? Вважай, що нічого не їси. Напевно, дуже економно ». Нічого подібного!
Влітку ця різниця не так відчутна, а ось взимку ... Звертали увагу на вартість овочів і фруктів взимку? Та ще врахуйте різницю в необхідній кількості ... Ото ж бо.
3. До речі про кількість. Чи готові збільшити звичну порцію в 2-3 рази?
У 100 г яловичини міститься, в середньому від 125 до 280 ккал. У 100 г фруктів - від 40 до 70 ккал, максимум - 100 ккал, якщо мова йде про банан. А тепер уявіть той обсяг салатів, фруктів і овочів, які Вам доведеться з'їсти, щоб покрити хоча б мінімальну денну норму в 1500-2000 ккал. Підрахували? Ось і я про те.
4. Колір обличчя.
Ви помічали, що всі вегетаріанці, як правило, досить бліді, а вегани і зовсім схожі на просвітлені мощі. Часто це пов'язано з залізодефіцитною анемією, гіповітамінозом, недостачею багатьох незамінних амінокислот і мікроелементів, що містяться тільки в м'ясі. Та й швидка стомлюваність, зниження продукції статевих гормонів і уповільнення обмінних процесів також грає не останню роль.5. Імунітет.
Ось і дісталися ми до самого цікавого, на мій погляд. Я, наприклад, ні за що б не повірила, що «ефект» від вегетаріанства може наздогнати так скоро і так наочно, при тому, що я і думати забула про свій «новий вегетаріанський статус». М'ясо було в моєму раціоні так рідко, що його повна відсутність залишилося зовсім непомітною.
Помітно стало інше -
я почала частіше хворіти. Так Так. І застудами, і всякими різними бронхітами-пневмоніями. За рік вегетаріанства я прохворіла більше, ніж за всі попередні роки 10-15. Стало цікаво, чи може бути це пов'язано з моїми новими стилем харчування - і це так! Пов'язано, причому безпосередньо.
За стан нашої імунної системи в першу чергу відповідальні білки! Причому якісні, повноцінні білки, які ми можемо отримати тільки в м'ясі, та ще й кількість їх повинно бути достатнім.
Вам буде цікаво: Основні принципи вегетаріанства
Це обумовлено тим, що:
Реалізацію імунної відповіді забезпечують білки імуноглобуліни. Якщо білка недостатньо, організм просто не в змозі побудувати повноцінні білки для імунного захисту. Ось і хворіє потім людина-вегетаріанець всілякими ГРВІ, запозиченими у кожного просто перехожого.
Білки необхідні для нормального засвоєння більшості вітамінів. Немає достатньої кількості якісного білка - ні достатку в вітамінах. Звідки ж тут узятися стійкого імунітету?
При нестачі білка в раціоні, спорт втрачає велику частину свого зміцнюючого здоров'я впливу на організм. При інтенсивному фізичному навантаженні організму необхідно подвійне кількість білка в щоденному раціоні. Якщо його в потрібній кількості не надходить, організм починає «розбирати на будівельні матеріали» м'язову тканину. Особливо страждає в цій ситуації серцевий м'яз.
Чи варто говорити, що моя вегетаріанська практика з початком чергового циклу взаємно переходять одна в одну застуд підійшла до свого логічного завершення?
Чи означає це. що вегетаріанство - саме по собі погано або неможливо? Зовсім ні. Мій досвід означає швидше, що побудувати щоденне повноцінне меню, будучи вегетаріанцем, набагато складніше. Так що швидше за мій підхід до зміни раціону був недостатньо серйозний.
Я, як і раніше, їм м'ясо досить рідко. Не частіше 1-2 в 2-3 місяці і подумую про те, щоб відмовитися від нього зовсім, але вже з більш грамотними коригуваннями свого раціону.
Резюмуючи все вищесказане, скажу так:
М'ясо - продукт дійсно непростий для перетравлення і засвоєння, але, так уже склалося, мабуть, еволюційно - необхідний. І, як не шкода нам бідних качечок, курочок і корівок, отримувати м'ясні продукти наше тіло має для заповнення білкових витрат на синтез імуноглобулінів, для засвоєння вітамінів, в якості будівельного матеріалу для всіх наших органів і тканин.
Інша справа - кількість. Вживати м'ясо потрібно набагато рідше, ніж ми звикли це робити. Норми тут у кожного свої. Хтось і тижні не проживе без 2-3 м'ясних обідів, а кому-то цілком достатньо таких рідкісних «м'ясних» рейдів 1-2 рази на кілька місяців. Орієнтуйтеся на свої потреби, стан і смаки. Але накладати суворе «вето» на будь-який з нутрієнтів все ж не варто.
Насправді все по-іншому, якщо Ви вмієте правильно вибудувати свій раціон з дотриманням кількості необхідного білка, амінокислот, вітамінів і мікроелементів без використання м'яса. Честь Вам і хвала!
Такий варіант, напевно, навіть можна вважати ідеальним. Але потребують він масу зусиль, розрахунків, знань і дисципліни. Чи готові - дерзайте.