Базилік - вирощування і використанняТрави в домі , вирощені в горщиках, це відмінний спосіб, щоб завжди мати свіжу зелень під рукою. Базилік є однією з найбільш широко використовуваних трав з дуже ароматними листям. Рослину досить легко вирощувати і добре підходить не тільки для саду, але і для вирощування в горщиках в квартирі. З базиліком під рукою на кухні ми будемо використовувати його в якості добавки до їжі і соусів, салатних заправок, риби і м'яса, особливо на грилі. Ось, як виростити базилік для якомога довше, щоб зривати його ароматне листя.
Базилік (Ocimum basilicum), належить до родини губоцвітих. Це невелика однорічна рослина, росте до 50 см заввишки, з червоними стеблами і яйцеподібним, гострим, яскраво зеленим листям, яке має сильний аромат. Саме це листя є цінним ресурсом і трав'яним доповненням до їжі, яку використовують у багатьох кухнях світу. Залежно від сорту листя базиліка може бути великим або крихітним. Квіти базиліку (васильків) дрібні, червонуваті або жовтуваті, на вершинах стебел з'являються з середини літа до осені. Ця рослина є рідною для Індії, де васильки вважалися священною рослиною, були привезені в Європу через Близький Схід.
Вирощування і догляд за базиліком
- Базилік фіолетовий та зелений
- базилік.jpg (79.53 KiB) 21304 просмотра
В Україні базилік не росте дико, проте завжди можна посадити базилік в контейнерах або безпосередньо в землю. Ця рослина з більш теплої кліматичної зони, тому, вимагає сонячного місця , захищеного від вітру. Базилік найкраще росте на піщаному добре проникному грунті. Тим не менш, ви повинні подбати про те, що грунт був постійно вологим.
У наших будинках можна сміливо вирощувати базилік в горщику, де він дуже добре почувається. В даний час є навіть мода на вирощування базиліку в горщику, як і багато інших трав. Горщик з базиліком найкраще встановити на підвіконні, де рослина матиме багато сонця. З іншого боку, якщо є місце і посадити базилік в грунт буде також рости добре, за умови, що місце буде захищеним і сонячним.
Насіння базиліка слід висівати ранньою весною в горщики неглибоко в землю, і з настанням літа пересаджувати молоді рослини в більші горщики. У разі висіву насіння безпосередньо в грунт, насіння висівають пізніше - в кінці весни, щоб проростки оберегти від пізніх весняних заморозків.
Догляд за базиліком нескладний, тільки не забудьте регулярно поливати. Варто також прищипувати верхівки пагонів, щоб формувати розлогий кущ. Вирощуючи базилік, пам'ятайте, що потрібно багато сонця, тому що це основа його здорового росту.
Заготівля і сушка базилікаЗрізають базилік в серпні. Сушать в тіні. Листя має найбільший аромат перед цвітінням, тому важливо, щоб культивувати базилік вирізавши суцвіття. Важливо! Видаливши суцвіття отримаємо більше листя. Якщо ви не дозволите цвітіння, листя також буде більш акуратним.
Використання базилікаНезліченні кількість страв , для яких використовують базилік, він є одним з найбільш поширених трав, використовуваних в кухні. Підходить для приправи супів, салатів, соусів, начинки, овочі, сир і так далі. Страви з базиліком дійсно набувають унікального смаку і аромату. Особливо ціниться свіжий базилік, який збирають перед цвітінням.
Але не тільки на кухні використовують базилік. Наприклад, базиліку олія використовується в мильній і парфумерній промисловості. Базилік також використовується в при застуді та грипі трав через його стимулюючий ефект. Використання базиліка також корисне при проблемах з травленням. Базилік також рекомендується при запаленні шлунка, менструальному болі і відсутності апетиту. Хороша ідея додати базилік в ванну, яка розслабляє і є антисептичним засобом.
Чай з базиліком
Чай з базиліка рекомендується при проблемах з травленням і запорах. Він також має невелику седативну дію. Щоб приготувати його 5 столових ложок сушеного базиліка потрібно залити 4 склянками окропу, запарити протягом 10 хвилин. Пити 3 рази на день після їди.
Базилік також є одним з основних компонентів соусу песто, який є прекрасним доповненням до пасти.
Василик додає блиск волоссю
На чашка киплячої води додати дрібку базиліка і дрібку розмарину. Настояти та злити. Такою сумішшю промивають волосся відразу після миття їх шампунем. В результаті волосся стає блискучим і м'яко пахне.