Стевія - вирощування, властивості, застосування
Добавлено: 19 янв 2016, 00:27
Стевія - вирощування, властивості, застосування
Галопуючий розвиток цивілізації і легкий доступ до ліків з хімічних лабораторій, відсунув в тінь переваги, що дає природа. Тим не менше багато сполук, що містяться в рослинах не поступаються ефективності їх хімічних аналогів. При цьому трави при вмілому використанні , як правило, не дають побічних ефектів. Одна з тих, які недооцінювали в Європі дивовижна рослина стевія - вельми ефективний і безпечний натуральний підсолоджувач. Познайомтеся з властивостями стевії. Далі піде про використання стевії в домашній кухні, вирощування стевії в домашньому саду або в горщику в будинку.
Стевія - властивості, застосування
Стевія натуральний підсолоджувач безпечний для здоров'я, досконалий замінник цукру. Це відноситься як до свіжого листя в салатах (відмінно) так і підвяленого і сушеного (стають солодшим). Вона може бути використана, щоб підсолодити напої та продукти харчування.
У нашому кліматі в саду і на полі стевію можна вирощувати як однорічну, і збір листя проводять восени. Рід Стевія налічує більше 200 видів. Широко поширення у вирощуванні має один з них - Стевія Rebaudiana, який містить найбільше підсолоджувачів. Стевія родом Південної Америки, зокрема субтропічних луків Парагваю. Історія використання цієї рослини людиною дуже давня, вона була відома і успішно використовується більше 1500 років тому. Вже індіанські племена застосовувати стевію, щоб підсолодити продукти і рослинні відвари.
Серед європейських вчених уперше зацікавився цією рослиною в шістнадцятому столітті іспанський ботанік Pedro Jaime Esteve і це його ім'я було дано цій рослині. З тих пір дослідники провели детальні рослини, її властивості та можливості використання стевії в харчовій промисловості та медицині.
Виявилося, що надзвичайно солодкий смак стевії обумовлений глікозидами (головним чином стевіозид, і ребаудіозид-А), хоча рослина містить багато інших активних речовин. Деякі джерела дають дуже високі значення підсолоджу вальної здатності рослини, але слід припустити, що середнє значення становить прибл. 30-50 разів солодкості звичайного цукру. Солодкою є вся рослина, але найбільше солодких глікозидів знаходиться в листі. Сухе листя набагато більш солодке, ніж свіжа зеленнь.
Проведені вченими дослідження властивостей стевії показали, що стевія абсолютно безпечна для людського організму. Набагато безпечніша, ніж штучні підсолоджувачі. Це ідеально для діабетиків, оскільки вона не підвищує рівень цукру в крові. Там також відсутні ненависні калорії, так що люди з ожирінням можуть успішно впровадити її в свій раціон. Активні речовини стевії стійкі до температури приблизно 200 ° C, тому вона може бути використана для випічки і приготування їжі. Вони також не особливо вимогливі відносно рН (стійкі в діапазоні 3-9), так що можна використовувати в маринадах і замінити цукор.
В ході дослідження виявили нові корисні властивості стевії, в тому числі антибактеріальні і антікаріесні. Єдина незручність для деяких людей в тому що стевія має дещо специфічний смак стевіозиду. Це може бути частково компенсовано додаванням фруктози або лимонної кислоти.
На жаль, стевія не стала сильним конкурентом з найбільш популярними штучними підсолоджувачами в Європі, де вона не дозволена для широкого використання в якості підсолоджувача, а тільки як харчова добавка. Основним виробником препаратів і споживачем стевії залишається Японія, де підсолоджені з її допомогою навіть легкі дієтичні напої.
Галопуючий розвиток цивілізації і легкий доступ до ліків з хімічних лабораторій, відсунув в тінь переваги, що дає природа. Тим не менше багато сполук, що містяться в рослинах не поступаються ефективності їх хімічних аналогів. При цьому трави при вмілому використанні , як правило, не дають побічних ефектів. Одна з тих, які недооцінювали в Європі дивовижна рослина стевія - вельми ефективний і безпечний натуральний підсолоджувач. Познайомтеся з властивостями стевії. Далі піде про використання стевії в домашній кухні, вирощування стевії в домашньому саду або в горщику в будинку.
Стевія - властивості, застосування
Стевія натуральний підсолоджувач безпечний для здоров'я, досконалий замінник цукру. Це відноситься як до свіжого листя в салатах (відмінно) так і підвяленого і сушеного (стають солодшим). Вона може бути використана, щоб підсолодити напої та продукти харчування.
У нашому кліматі в саду і на полі стевію можна вирощувати як однорічну, і збір листя проводять восени. Рід Стевія налічує більше 200 видів. Широко поширення у вирощуванні має один з них - Стевія Rebaudiana, який містить найбільше підсолоджувачів. Стевія родом Південної Америки, зокрема субтропічних луків Парагваю. Історія використання цієї рослини людиною дуже давня, вона була відома і успішно використовується більше 1500 років тому. Вже індіанські племена застосовувати стевію, щоб підсолодити продукти і рослинні відвари.
Серед європейських вчених уперше зацікавився цією рослиною в шістнадцятому столітті іспанський ботанік Pedro Jaime Esteve і це його ім'я було дано цій рослині. З тих пір дослідники провели детальні рослини, її властивості та можливості використання стевії в харчовій промисловості та медицині.
Виявилося, що надзвичайно солодкий смак стевії обумовлений глікозидами (головним чином стевіозид, і ребаудіозид-А), хоча рослина містить багато інших активних речовин. Деякі джерела дають дуже високі значення підсолоджу вальної здатності рослини, але слід припустити, що середнє значення становить прибл. 30-50 разів солодкості звичайного цукру. Солодкою є вся рослина, але найбільше солодких глікозидів знаходиться в листі. Сухе листя набагато більш солодке, ніж свіжа зеленнь.
Проведені вченими дослідження властивостей стевії показали, що стевія абсолютно безпечна для людського організму. Набагато безпечніша, ніж штучні підсолоджувачі. Це ідеально для діабетиків, оскільки вона не підвищує рівень цукру в крові. Там також відсутні ненависні калорії, так що люди з ожирінням можуть успішно впровадити її в свій раціон. Активні речовини стевії стійкі до температури приблизно 200 ° C, тому вона може бути використана для випічки і приготування їжі. Вони також не особливо вимогливі відносно рН (стійкі в діапазоні 3-9), так що можна використовувати в маринадах і замінити цукор.
В ході дослідження виявили нові корисні властивості стевії, в тому числі антибактеріальні і антікаріесні. Єдина незручність для деяких людей в тому що стевія має дещо специфічний смак стевіозиду. Це може бути частково компенсовано додаванням фруктози або лимонної кислоти.
На жаль, стевія не стала сильним конкурентом з найбільш популярними штучними підсолоджувачами в Європі, де вона не дозволена для широкого використання в якості підсолоджувача, а тільки як харчова добавка. Основним виробником препаратів і споживачем стевії залишається Японія, де підсолоджені з її допомогою навіть легкі дієтичні напої.