Іван-чай старовинний напій українців

Традиційний чай з листя чайного куща зявився в Україні лише в 17-му столітті. А що вживали наші предки на протязі тисячоліть? Вірно - травяні чаї. Трав’яний чай знімає головний біль, втому, покращує самопочуття під час спеки, освіжає і бадьорить, заспокоює, знімає стрес, тривожний стан, позбавляє нервозності та підвищеної збудливості, виводить з організму шлаки і токсини. Наші предки були мудрими людьми, бо споживання трав’яних чаїв не тільки данина традиції, а й життєва необхідність.
Іван
Сообщений: 29
Зарегистрирован: 23 ноя 2015, 23:38

Re: Іван-чай старовинний напій українців

Сообщение Іван » 15 окт 2016, 00:11

Іван-чай рекомендують при:
• При харчових і алкогольних отруєннях, діареї, дизентерії
• Хворим на епілепсію
• При неврозах і неврозоподібних станах, при істерії, алкогольних психозах і депресивних станах, при похмільному синдромі в складі комплексного лікування алкоголізму
• При частих стресах і інтенсивних психоемоційних навантаженнях
• При синдромі хронічної втоми
• У період прорізування зубів, а також при підвищеній кровоточивості ясен
• При порушеннях менструального циклу, при хворобливих або рясних менструаціях, при маткових кровотечах, при больових відчуттях у жінок в клімактеричний період
• Для очищення організму в період відновлення після курсів променевої та хіміотерапії
• У складі комплексного лікування лімфогранулематозу
• При імуннодефіцітних станах
• При С-авітамінозі (дефіциті в щоденному раціоні харчування вітаміну С)

Nina.dok
Сообщений: 30
Зарегистрирован: 24 ноя 2015, 21:37

Re: Іван-чай старовинний напій українців

Сообщение Nina.dok » 15 окт 2016, 20:21

Хочу поділитися кількома рецептами приготування оригінальних страв з іва-чаю (кипрею)
 
Їстівні частини іван - чаю молоде листя і пагони а також коріння. Вони можуть бути використані в салатах, як овоч, а молоді пагони можна використовувати як замінник спаржі. Старі пагони стають занадто жорстким, щоб жувати. Корінь можна смажити після зіскоблювання зовні, має трохи гіркий смак. Щоб пом'якшити це коріння збирають до цвітіння рослин , серцевину (буру нитку в середині) бажано видалити. Квіткові стебла можна вживати сирі або варені. Вони використовуються, коли квіти знаходяться в зародку. Серцевину молодих або старших стебел можна їсти сирі або варені.
В складі надземної частини іван-чаю є вітамін С (тут його в 3 рази більше ніж в апельсинах і в 6,5 рази більше ніж в лимонах), каротиноїди (попередники вітаміну А), вітаміни групи B, слизи (полісарахіди) , пектини, хлорофіл, дубильні речовини (до 20%), органічні кислоти, фітостероли (в тому числі бета-ситостерин), трітерпеноїди, кумарини, флавоноїди (в тому числі кверцетин і кемпферол), невелика кількість алкалоїдів, а також макро- і мікроелементи (особливо висока концентрація в листі і квітках іван-чаю заліза, міді і марганцю, містяться також в листі і квітках в значній кількості калій, натрій, кальцій, магній, бор, нікель і титан). Так що страви будуть дуже корисними.

Пюре з іван-чаю
400 г молодого листя і пагонів іван-чаю
1 морква
1 цибулина
1 ст.л. томатної пасти
Сіль перець за смаком
Приготування: Моркву натерти на крупній тертці, цибулю порізати півкільцями. Розігріти на сковороді олію і на повільному вогні обсмажити цибулю до прозорості. Потім додати до цибулі моркву і тушкувати до м'якості. Іван-чай (листя і молоді пагони) промити і нарізати крупно. Бланшувати 30 секунд в гарячій воді. Викласти на сковороду до овочів, додати томатну пасту, посолити і поперчити. Тушкувати 5 хвилин на маленькому вогні.
 
Смажені кореневища іван-чаю
4 кореневища молодого іван-чаю
2 ст.л. панірувальних сухарів
2 ст.л. топленого масла
сіль за смаком
Приготування: Кореневища ретельно промити холодною водою. Замочити на півгодини і вимити з щіткою. Нарізати на шматки завдовжки з палець. Обваляти в сухарях, змішаних з сіллю. У чавунній сковороді розігріти топлене масло і обсмажити кореневища протягом 10-15 хвилин. Подавати як гарнір.
В кореневищах іван-чаю багато крохмалю, полісахаридів, білків, які легко засвоюються і органічних кислот. В кореневищах іван-чаю відсутні дубильні речовини, але містяться в значній кількості солі фосфору, кальцію і кобальту.

Простий салат з іван-чаю
200 г листя іван-чаю
200 г щавлю (без стебел)
3 яйця
2 ст.л. рослинної олії
1 ст.л. лимонного соку
мелений перець, сіль за смаком
Приготування: Яйця зварити круто, остудити, очистити, дрібно нарізати. Іван-чай і щавель промити. Іван-чай - ошпарити. Обидві трави тонко нарізати і додати до яєць. Збити лимонний сік з рослинною олією та заправити цим соусом салат, посолити і поперчити. Перемішати.

Смачного!
Последний раз редактировалось Nina.dok 15 окт 2016, 22:27, всего редактировалось 1 раз.

Nina.dok
Сообщений: 30
Зарегистрирован: 24 ноя 2015, 21:37

Re: Іван-чай старовинний напій українців

Сообщение Nina.dok » 15 окт 2016, 22:03

Сільськогосподарське використання Іван-чаю вузьколистого

Можливо, найбільш важливе сільськогосподарське значення іван-чаю є як медонос, забезпечуючи значний медозбір для бджіл. Корінні народи в Старому і Новому Світі використовували іван-чай в їжу, наприклад, молоді пагони, споживають як зелень, листя, використовують, щоб зробити чай, пелюстки - зробити желе, а коріння їдять як овоч.
Численні дикі ссавці (у тому числі лосі, , олені, гірські козли, ондатри, зайці та), і деякі дикі птахи використовуюють його на корм, який є помірно поживним і смачним. Іван-чвй поїдається домашньою худобою, хоча і вважається не найкращим кормом. Вид широко використовується для повторного відновлення рослинності в північних і альпійських умовах після пожежі та будівництва доріг, вирубок. Відновлення рослинності в місцях розливів нафти, рекультивації земель , в тому числі вироблених карєрів. Іван-чай іноді вирощують як декоративну рослину, його легко вирощувати, рослина утворює гарні поляни ; хоча її бур'янисті тенденції іноді роблять це небажаним (важко вивести). Використовується також пух з насіння як добавка до бавовни при виготовленні тканин для одягу.
В даний час єдине промислове використання іва-чай знаходить для для стабілізації порушеного грунту. Його економічна цінність як промислової лікарської рослини обмежена. Є успішним досвід канадійської фірми Fytokem Products Inc. в маркетингу екстракту іван-чаю для догляду за шкірою . Екстракти багаті танінами , це дозволяє регулювати вироблення шкірного сала і має анти-акні властивості; з нього роблять препарати для зволоження, проти зморшок з протизапальною дією. Американські індіанці використовували пюре, приготовлене з цієї рослини проти засмаги і виразок шкіри.
Іван-чай.jpg
Гарно цвіте ІВАН-ЧАЙ
Іван-чай.jpg (45.68 KiB) 9228 просмотра


Вернуться в «Що пили українці»

Кто сейчас на форуме

Количество пользователей, которые сейчас просматривают этот форум: нет зарегистрированных пользователей и 1 гость