Козлятник - бурян, чудовий корм для тварин та перші ліки від діабету

Обговорюємо значення для здоров'я конкретних інгредієнтів, що використовуються у звичайних трав'яних зборах
Ромік
Сообщений: 48
Зарегистрирован: 18 ноя 2015, 17:47

Козлятник - бурян, чудовий корм для тварин та перші ліки від діабету

Сообщение Ромік » 06 апр 2016, 22:05

Шукав чим би засіяти клапоть землі щоб було на багато років, гарно та хороший корм для овець і кіз. Друзі порадили козлятник. Вперше про нього почув тому поліз в інтернет та до книжок. Виявляється це не тільки кормова а й важлива лікарська рослина .Він так і називається - Galega officinalis L.— козлятник лікарський .

Ромік
Сообщений: 48
Зарегистрирован: 18 ноя 2015, 17:47

Re: Козлятник - бурян, чудовий корм для тварин та перші ліки від діабету

Сообщение Ромік » 06 апр 2016, 22:11

Ось що пишуть класики відчизняної фітотерапії - батько та син Носалі.

Galega officinalis L.— козлятник лікарський (отруйна рослина). Російські назви: козлятник лекарственный, галега; польська — rutwica lekarska.

Багаторічна, заввишки 40—80 см, рослина з галузистими численними голими стеблами, складними, непарно-пірчастими листками, вузьколанцетними, гострокінцевими листочками, великими гострокінцевими, широко-ланцетними прилистками. Квітки ясно-голубі, рідше білі, зібрані в довгі густі верхівкові грона на довгих стебельцях (грононосах). Зацвітають першими нижні квітки грона і формують голі, ланцетні, догори стоячі численні двостулкові боби. Насінини нирковидної форми, зелено-жовті. Зацвітають поступово в червні — серпні; також поступово йде і достигання плодів. Росте на луках серед чагарників, у більш вологих місцях, заростями на берегах струмків в більш південних областях, по ровах і каналах, частіше на добрих родючих грунтах.
Поширена в більш південних областях Радянського Союзу (Україна, Кавказ, Грузія). На північ же зустрічається дедалі рідше.
Дехто віддає перевагу збиранню на початку цвітіння, частіше ж у повному цвітінні в липні до формування старих стручків, зрізуючи верхні трав'янисті частини. Сушать у затінку. Рідше зустрічається, що збирають також окремо боби під час побуріння і насіння.
Незважаючи на те, що рослина ця вважається отруйною і, за даними деяких дослідників, її отруйність встановлено експериментально на вівцях (уражає легені), проте для інших тварин вважається доброю кормовою травою. В агрономічній літературі можна було зустріти рекомендації для введення її в культуру. Встановлено молокогінні властивості козлятника.
Дослідженням нашої медичної науки ще в 40-х роках встановлено його ефективність при діабеті. Виходячи, очевидно, з цього, дехто і застосовує відвар козлятника. Беруть з розрахунку 1 чайну ложку подрібненої трави на 1 склянку води і доводять до кипіння. Настоюють хвилин 10. Дозу прийому дехто встановлює по півсклянки 3 рази на день за півгодини до їди, а дехто приймає і по 3 склянки такого настою протягом доби.
У тій же дозі і по 1 склянці тричі на день бабки на селах Волині рекомендують поїти хворих з висипом на тілі (поганий обмін речовин) і особливо хворих на екзему (в околицях Кременця—1937 р., продавці трав в околицях м. Ровно).
Відварами зілля, а іноді й насіння (1 столова ложка насіння на 2 склянки води) змивають екзематозні місця, висипи у дітей. Дехто рекомендує пити його по півсклянки 2—3 рази на день при особливо поганому травленні, довго обкладеному язику. Ми, звичайно (повторююсь), далекі від подібних рекомендацій, поки це не буде введено наукою. Зустрічаються твердження (бабки-травники на базарах), що довше кип'ятіння анулює отруйність; дехто ж, навпаки, готуючи настій, рекомендує доводити його тільки до кипіння і потім настоювати години півтори.
Такі несильні відвари давали нервовохворим, навіть епілептикам. Траву козлятника в невеликих кількостях додають в суміші сечогінних трав, рекомендованих при хворобах, що супроводяться набряками, разом з коренями бузини трав'янистої.
Узагальнюючи ці дані, вважаємо, що в народі розкрито значення галеги як ліків при деяких серйозних хворобах порушення обміну речовин.
Зберігання. Висушені в затінку пучки гілок козлятника складають, зламуючи, і загортають у папір. Насіння зберігають у мішечках.

М. А. НОСАЛЬ, І. М. НОСАЛЬ .ЛІКАРСЬКІ РОСЛИНИ І СПОСОБИ ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ В НАРОДІ. Під редакцією академіка АН УРСР В. Г. ДРОБОТЬКА, Видання друге, доповнене і виправлене, ДЕРЖАВНЕ МЕДИЧНЕ ВИДАВНИЦТВО УРСР, Київ — 1962, 299 с.

Ромік
Сообщений: 48
Зарегистрирован: 18 ноя 2015, 17:47

Re: Козлятник - бурян, чудовий корм для тварин та перші ліки від діабету

Сообщение Ромік » 06 апр 2016, 22:13

Як бачимо Носаль досить обережно висловлюється щодо КОЗЛЯТНИКА. Проте зверніть увагу , що книга видана в 1962 році, коли про народну медицину взагалі говорили пошепки.

Ромік
Сообщений: 48
Зарегистрирован: 18 ноя 2015, 17:47

Re: Козлятник - бурян, чудовий корм для тварин та перші ліки від діабету

Сообщение Ромік » 06 апр 2016, 22:20

Ось так виглядає рослина
Козлятник лікарський.jpg
Козлятник лікарський.jpg (64.7 KiB) 21051 просмотра

Ромік
Сообщений: 48
Зарегистрирован: 18 ноя 2015, 17:47

Re: Козлятник - бурян, чудовий корм для тварин та перші ліки від діабету

Сообщение Ромік » 06 апр 2016, 22:24

А ось знайшов ще відео про козлятник з Наталією Земною
Козлятник , Наталія Земна.jpg
Козлятник , Наталія Земна.jpg (19.31 KiB) 21051 просмотра

https://www.youtube.com/watch?v=LfM1I91yzRY

Ромік
Сообщений: 48
Зарегистрирован: 18 ноя 2015, 17:47

Re: Козлятник - бурян, чудовий корм для тварин та перші ліки від діабету

Сообщение Ромік » 06 апр 2016, 22:39

Сучасна інформація про лікарські властивості козлятника (Галега лікарська, назва на латині: Galega officinalis) . Синоніми: козлятник

Галега лікарська - багаторічна трав'яниста рослина сімейства бобових. Лікарською сировиною є трава (надземна частина рослини стебла, листя, квітки та насіння ). Настій трави має сечогінні, лактогенні, антибактеріальні і антігельмінтні властивості.

Зменшує вміст цукру в крові, тому препарати галеги застосовують для лікування цукрового діабету. Так як рослина отруйна, лікування слід проводити за рекомендацією лікаря і регулярно контролювати рівень глюкози крові. Для лікування використовують траву галеги, заготовлену в період цвітіння. Зрізають верхню, трав'янисту частину рослини, зазвичай в липні-серпні. Сушать як зазвичай в тіні. Зберігають в закритій тарі 1 рік. У стеблах і листі виявлені вуглеводи, дубильні і фарбувальні речовини, фенолкарбонові кислоти, вітамін С, алкалоїди галегін, пеганін, рутин, каротин, танін, гіркі речовини. У квітках містяться флавоноїди, а в насінні сахароза, стахиоза, стероїди, сапоніни, алкалоїди, жирна олія (пальмітинова, стеаринова, ліноленова кислоти). Експериментально встановлено, що алкалоїд галегін при місцевому застосуванні викликає звуження зіниці, а при внутрішньовенному підвищення артеріального тиску, звуження судин, пригнічення моторної функції кишечника і посилення секреції молока, знижує рівень цукру в крові.

У народній медицині Галега лікарська застосовується як сечогінний і потогінний засіб, для посилення секреції молока і лікування цукрового діабету.

Для приготування відвару 2 ст.л. подрібненої сухої трави залити 0,5 л гарячої води, тримати в закритому емальованому посуді на водяній бані 15 хв. Процідити через 2-3 шари марлі, долити кип'ячену воду до початкового об'єму. Зберігати в холодильнику не більше 3 діб. Приймати по 1/3 склянки 3 рази на день під час їжі. Збільшити або зменшити дозу слід в залежності від самопочуття.

Інший варіант: залити 200 мл окропу 20 г подрібненої сировини, настоювати 2 години, процідити.
Пити настій по 1-2 ст.л. 3-4 рази на день. Можна готувати настоянку на 70% спирті (у співвідношенні 1:1). Настоянка мені більше до вподоби, хоча б тому що може довго зберігатися. Приймати по 15-20 крапель тричі на день після їди. При тривалому вживанні може підвищитися кров'яний тиск, тому рекомендований курс 30 днів.

Галега входить до складу багатьох лікарських зборів, що рекомендуються при цукровому діабеті: змішати траву галега лікарської (25 г), стулки стручків квасолі (25 г), подрібнений корінь кульбаби (25 г), листя кропиви дводомної (25 г). Залити 1 склянкою окропу одну ст.л. отриманої суміші, настояти півгодини. Пити настій двічі на день по 1/2 склянки перед їдою.

Протипоказання

Прийом галега протипоказаний при:

дисфункція кишечника
гіпотонія
вагітність
гіпертонія
та інші
рецепти 1

Галега лікарська - загальний рецепт
1 столову ложку подрібненої трави залити 1 склянкою окропу, настояти 6-8 годин, процідити. Приймати по 1/3 склянки 3 рази на день.

настій
20 грам трави залити 200 мл. окропу, варити на киплячій водяній бані 15 хвилин, настояти 45 хвилин (не знімаючи з лазні), процідити. Приймати по 1/3 склянки 2-3 рази на день.

При цукровому діабеті
2 столові ложки подрібненої трави залити 0,5 літра окропу на ніч у термосі, процідити. Приймати по 1/2 склянки 3-4 рази на день, за 20-30 хвилин до їжі.

порошок
Подрібнити траву до стану порошку (в кавомолці). Приймати по 0,5 грам (розбовтавши у воді) 3 рази в день.

настоянка
Настоянка покращує роботу серця і помітно знижує кров'яний тиск (не зрозуміло поки що бо чуть вище писали що підвищує)!?

Взяти 70% спирт і траву в співвідношенні 1:1. Настояти 3 тижні в темному прохолодному місці, періодично збовтувати. Приймати по 15-20 крапель 3 рази на день після їди.


Вернуться в «Цілющі трави України, їх властивості та використання»

Кто сейчас на форуме

Количество пользователей, которые сейчас просматривают этот форум: нет зарегистрированных пользователей и 0 гостей