Спеції в здоровому харчуванні

Трави містять унікальні антиоксиданти, ефірні олії, вітаміни, фіто-стерини і багато інших компонентів, які допомагають нашому організму боротися проти мікробів, токсинів і підвищити рівень імунітету. Трави, насправді, природні лікарські засоби в оптимальному дозуванні.
Lila
Сообщений: 32
Зарегистрирован: 19 ноя 2015, 21:34

Спеції в здоровому харчуванні

Сообщение Lila » 30 ноя 2015, 21:34

Приправте свої смакові рецептори здоровими спеціями у вашому раціоні! Смакота!! :D
Спеції не тільки збуджують наші смакові рецептори, але постачають солідний список фіто-поживних речовин, ефірних масел, антиоксидантів, мінералів і вітамінів, які необхідні для хорошого самопочуття. Спеції були і є невід'ємною частиною нашої їжі протягом століть, і сьогодні навіть стали більше використовуватися бо доступні в широкому асортименті у всьому світі!

Важливі складові спецій в основному це -масла, антиоксиданти, вітаміни та фіто-стерини. Вони споживаються в мізерно малих кількостях в раціоні. З лікувальноб метоб спеції, використовуються як домашні засоби для поліпшення травлення, щоб отримати полегшення від болю в суглобах та білю у м'язах, як припарки або в гарячих ваннах.
Последний раз редактировалось Lila 30 ноя 2015, 23:58, всего редактировалось 1 раз.

Lila
Сообщений: 32
Зарегистрирован: 19 ноя 2015, 21:34

Re: Спеції в здоровому харчуванні

Сообщение Lila » 30 ноя 2015, 22:50

Анестезуюча та антисептична гвоздика

Чи знаєте про протизапальні і болезаспокійливі властивості цієї популярної прянощі?
Гвоздика, є однією з найбільш популярних спецій. Вона широко відома в усьому світі завдяки своїм медичним та кулінарним властивостям. Спецією є квіткові бутони вічнозеленого дерева з Індонезії. Ботаніки відносять гвоздику Sygizium aromaticum до сімейства Myrtaceae і роду Sygyzium . Її квіти на початковій стадії свого формування палеві, потім поступово зеленіють і в кінцевому підсумку стають яскраво-червоними, і тоді їх пора збирати.
гвоздика.jpg
гвоздика.jpg (14.9 KiB) 19538 просмотра

Коли бутони гвоздики досягають у довжину 1,5-2 сантиметри їх збирають..
Кожен бутон має квіткову чашку, яка завершується чотирма чашелистниками і чотирма невідкритими пелюстками. Ці невідкриті пелюстки формують невелику кульку на верхівці квітки. Солодкуватого аромату гвоздиці надає ефірна олія евгенол. В інтернеті сказано чимало про ті властивості , які роблять гвоздику не тільки ароматною спецією, але і вельми корисним доповненням до щоденного раціону.
Последний раз редактировалось Lila 30 ноя 2015, 23:46, всего редактировалось 1 раз.

Lila
Сообщений: 32
Зарегистрирован: 19 ноя 2015, 21:34

Re: Спеції в здоровому харчуванні

Сообщение Lila » 30 ноя 2015, 23:05

Користь гвоздики для здоров'я

Активні складові гвоздики здавна відомі своїми антиоксидантними, антисептичними, знеболюючими (місцевими), протизапальними, місцево-подразнюючими (зігріваючими і заспокійливими), вітрогінними властивостями, крім того вони протидіють метеоризму.
Ця спеція містить корисні для здоров'я ефірні масла, у тому числі евгенол ( клас хімічних сполук фенілпропаноїдів, що надають приємного солодкавого аромату бутонам гвоздики). Евгенол діє як анестезуюча та антисептична речовина і з цієї причини використовується в стоматології в процесі лікування.
У гвоздиці містяться ефірні олії - . ацетил-бета-каріофіллен і ванілін . Містяться в ній також і таніни (дубильні речовини) та метилсаліцилат (болезаспокійливий засіб). Флавоноїди в гвоздиці - евгенін, кемпферол, рамнетін і евгенітін..... І багато іншого, назви якого нам ні про що не говорять .
Активні компоненти в гвоздиці можуть підвищити скоротливу здатність кишечника, а також поліпшити травлення стимулюючи вироблення травного ферменту. Таким чином, ця спеція допомагає знизити розлад травлення і запори.
У помітних кількостях гвоздика містить такі мінерали, як калій, марганець, залізо, селен та магній. Наприклад допомагає контролювати серцевий пульс і кров'яний тиск.
В прянощі в значній кількості міститься вітамін A і бета-каротин. Ці сполуки відомі своїми антиоксидантними властивостями. Вітамін A також необхідний організму для підтримки в здоровому стані шкіри і слизових оболонок. Необхідний він і для зору. Вживання багатою флавоноїдами натуральної їжі допомагає захистити організм від ракових захворювань легенів і порожнини рота.
Крім розглянутих вище якостей гвоздики, ця пряність є хорошим джерелом вітамінів - K, B6 (піридоксину), тіаміну (вітамін B-1), C і рибофлавіну. Вживання в їжу продуктів, багатих вітаміном C, допомагає організму виробити резистентність до збудників інфекції та усунути шкідливі вільні радикали.

Lila
Сообщений: 32
Зарегистрирован: 19 ноя 2015, 21:34

Re: Спеції в здоровому харчуванні

Сообщение Lila » 30 ноя 2015, 23:14

Вибір і зберігання гвоздики

Ось що рекомендує мудрий та всезнаючий інтернет. Гвоздика може бути легко доступна круглий рік на пряних ринках. Хорошої якісті гвоздика при стисненні між великим і вказівним пальцями повинна вивільняти солодкий аромат . У магазині чи на базарі краще купувати цілі зерна гвоздики , замість меленого порошку, який часто може містити домішки фальсифікуючих прянощів.
Цілі гвоздики слід зберігати в прохолодному темному місці в закритому контейнері протягом багатьох місяців і можна при потребі помолоти . Порошок гвоздики необхідно зберігати в холодильнику в щільно закритому посуді і слід використати якомога скоріше, так як він швидко втрачає свій аромат .
Последний раз редактировалось Lila 30 ноя 2015, 23:57, всего редактировалось 1 раз.

Lila
Сообщений: 32
Зарегистрирован: 19 ноя 2015, 21:34

Re: Спеції в здоровому харчуванні

Сообщение Lila » 30 ноя 2015, 23:26

Поживна цінність гвоздики
(за інформацією від Міністерства сільського господарства США, опублікованою на сторінках ресурсу Nutrition And You)


У дужках наведено відсоток RDA (від денної норми споживання). Поживна цінність наведена з розрахунку на 100 грам меленої гвоздики
Загальні відомості:
енергетична цінність - 47 кілокалорій (2%);
вуглеводи - 10,51 грама (8%);
білок - 3,27 грама (6%);
жири - 0,15 грама (0,5%);
харчові волокна - 5,4 грама (14%).
Вітаміни:
фолієва кислота (вітамін B9) - 68 мікрограмів (17%);
нікотинова кислота (вітамін B3) - 1,046 міліграма (6,5%);
пантотенова кислота - 0,338 міліграма (7%);
піридоксин (вітамін B6) - 0,116 міліграма (9%);
рибофлавін (вітамін B2) - 0,066 міліграма (5%);
тіамін (вітамін B1) - 0,072 міліграма (6%);
вітамін A, - 13 міжнародних одиниць (МЕ, IU) - 0,5%;
вітамін C - 11,7 міліграма (20%);
вітамін E - 0,19 міліграма (1%);
вітамін K, н - ​​14,8 мкг (12%).
Електроліти:
натрій - 94 міліграма (6%);
калій - 370 міліграм (8%).
Мінерали:
кальцій - 44 міліграма (4%);
мідь - 0,231 міліграма (27%);
залізо - 1,28 міліграма (16%);
магній - 60 міліграм (15%);
марганець - 0,256 міліграма (11%);
фосфор - 90 міліграм (13%);
селен - 7,2 мікрограма (13%);
цинк - 2,32 міліграма (21%).
Інші:
бета-каротин (ß-каротин), - 8 мікрограмів;
лютеїн-зеаксантин - 464 мікрограма.

Lila
Сообщений: 32
Зарегистрирован: 19 ноя 2015, 21:34

Re: Спеції в здоровому харчуванні

Сообщение Lila » 30 ноя 2015, 23:39

Застосування гвоздики в медицині

Кожен мабуть використовував бальзами типу зірочки або зубні краплі, які містять гвоздику.

Ефірне масло евгенол, що міститься в цій прянощі, використовується в терапевтичних цілях в стоматології в якості місцевого анестезуючого засобу і антисептика для зубів і ясен.

Було також виявлено, що евгенол знижує рівень цукру в крові у діабетиків.

Відвар гвоздики використовується для лікування метеоризму і нетравлення в препаратах традиційної медицини.

Вона також відома своїми антипаразитарними властивостями.

Ефірні летючі масла діють як місцево-подразнюючі засоби - вони подразнюють шкіру і розширюють кровоносні судини, викликаючи приплив крові, що дає шкірі відчуття теплоти. Вони є популярним домашнім засобом лікування артритів і м'язових болів. Їх використовують як припарки і для гарячих ванн.

Активні речовини гвоздики можуть збільшити моторику кишечника, а також поліпшити травлення за рахунок збільшення виділення шлунково-кишкового ферменту. Таким чином, допомагає полегшити травлення і зменшити проблеми з запорами.

Спеція також містить велику кількість мінералів, таких як калій, марганець, залізо, селен та магній. Калій є важливим електролітом клітин і рідин організму, що допомагає підтримувати серцевий ритм і кров'яний тиск. Марганець входить до складу ферментів.

Крім того гвоздика містять значну кількість вітаміну А і бета-каротину. Ці сполуки мають антиоксидантні властивості. Вітамін А також потрібний організму для підтримки здоровя слизових оболонок і шкіри, на додаток для зору. Споживання продуктів, багатих природних флавоноїдами допомагає захистити організм від раку легенів і раку порожнини рота.

Крім того, ця пряність є хорошим джерелом вітаміну-К, вітамін-В6 (піридоксин), тіамін (вітамін В-1), вітамін С і-рибофлавіну. Споживання продуктів, багатих вітаміном С допомагає організму виробляти стійкість проти інфекційних агентів і нейтралізувати шкідливу дію вільних радикалів.

Ось така корисна звичайна гвоздика, тому додайте декілька зернять до свого травяного або звичайного чаю .

Lila
Сообщений: 32
Зарегистрирован: 19 ноя 2015, 21:34

Re: Спеції в здоровому харчуванні

Сообщение Lila » 30 ноя 2015, 23:46

Кулінарне використання гвоздики

Для того щоб зберегти аромат і смак без змін, гвоздички, як правило, додаютьені в останній момент у страви. Це тому, що при тривалому приготуванні їжі випаровуються ефірні олії, втрачається смак і аромат.

Ця популярна спеція використовується при готуванні багатьох традиційних страв у країнах Азії та китайській кухні з давніх часів. Поряд з іншими спеціями, як перець, куркума, імбир і т.д. використовується при маринуванні курки, риби і м'яса. Вона використовується в м'ясних і рисових стравах, у підготовці супів, соусів для барбекю, і в якості одного з інгредієнтів порошків каррі .

Lila
Сообщений: 32
Зарегистрирован: 19 ноя 2015, 21:34

Re: Спеції в здоровому харчуванні

Сообщение Lila » 30 ноя 2015, 23:50

Застереження

Як завжди все має бути в міру. Слід мати на увазі, що вживання їжі, приправленою великою кількістю гвоздики, може викликати подразнення шлунково-кишкового тракту і розлади центральної нервової системи. Страв, приправлених цією пряністю, слід уникати при виразці шлунка, неспецифічному виразковому коліті і при дивертикулиті. Вживання в їжу гвоздики слід уникати і при вагітності.

Pedra
Сообщений: 6
Зарегистрирован: 21 ноя 2015, 22:24

Re: Спеції в здоровому харчуванні

Сообщение Pedra » 01 дек 2015, 13:37

Дівчата, хто вірить в магію та ворожіння? :P
Сайт не буду вказувати, бо скажете що реклама. Випадково знайшла американський сайт де продають за хорошу ціну приворотне зілля всяке. Використовують і гвоздику .
Використання в магії і окультизмі щоб привернути удачу в ваш будинок, щоб зупинити плітки, і, щоб допомогти зберегти дружні стосунки.
Ось як представляють свій продукт (за 3 долари пакетик гвоздики):

"ЦІЛІ ГВОЗДИКИ використовуються як прянощі для приготування їжі, а також в декількох популярних магічних заклинання (користь завжди є не поможе магія можна зїсти або додати до чаю). Амиулет для дружби згідно іхнього методу робиться так - в маленьку торбинку з тканини кладуть з 7 зубчиків гвоздики і носять як намиста. Якщо дві людини носять їх, поки шнурки не порвуться, вони залишаться хорошими друзями на все життя. Багато людей спалюють ГВОЗДИКИ, щоб зупинити наклеп, лихослів'я, і брехню проти себе. Кажуть що ГВОЗДИКА також може принести в грошах щастя, коли спалилти на вугіллі. " Продавцю гвоздики такий ритуал точно принесе 3 долари.

Ось так, дівчата . Хочте вірте , хочте ні.

Martusia
Сообщений: 52
Зарегистрирован: 02 дек 2015, 19:58
Откуда: Львів

Re: Спеції в здоровому харчуванні

Сообщение Martusia » 25 дек 2015, 00:18

Багато говорять про цілющі властивостікориці. Проте виявляється кориця буває різна. Мало того нам часто намагаються всунути фальсифікат.
Marek наводить фото http://travy.kardash.com.ua/forum/download/file.php?id=27 та звернув увагу на різну корицю http://travy.kardash.com.ua/forum/viewtopic.php?f=8&t=55

Цейлонська кориця і кориця касія в порівнянні
Постарайтеся знайти справжню корицю "Їжте тільки реальну цейлонський корицю". Про це попередив хтось в соцмережі. До того не звертала ніякої уваги - кориця собі тай кориця. А виявляється вона буває різна не лише за ціною а й за властивостями, та й фальсифікату не бракує. Це мене спантелечило. Пошукала більше інформації і згодом була нагороджена просвітленням щодо цієї екзотики . Виявляється що говорять про дві основні типи паличок кориці. Виявляється слід знати яку паличку ви використовуєте.

Цейлонська кориця вважається як «істинна кориця" , що саме вона кориця володіє видатними перевагами для здоров'я, особливо для діабетиків і тих, хто кинув виклик ожирінню і високому холестерину. ця кориця є рідною для Шрі-Ланки і отримується з рослин Cinnamomum Zeylanicum, частіше відома як Cinnamomum Verum або мексиканська Cinnamonor (Canella). Те що більшість з нас купує в супермаркеті і бакалії насправді не справжня кориця, але Касія кориця, з іншої рослини під назвою Cinnamomum Касія (або Cinnamomum Aromaticum), також відома як китайська кориця, яка в основному культивується в Китаї та Індонезії. У той час як два види кориці володіють загальними характеристиками, такими як антимікробні, так і в плані інгібування росту грибків і дріжджів, і регулювання рівня цукру в крові, їхній хімічний склад набагато відрізняються за кількістю кумарину, який є природною речовиною з сильними розріджуючими кров властивостями. Рівень кумарину в Цейлонській кориці малий, а в Касії кориці аж у 1200 разів вищий. При прийомі всередину великої кількості кумарину або споживання кумарину протягом тривалого періоду часу може викликати серйозні ушкодження здоров'я та негативний вплив на печінку і нирки.

Тепер про мелену корицю. Бо крім з будь-якої маркування, немає ніякого способу дізнатися, якщо порошок кориці була зроблена з Цейлону або істинної кориці в порівнянні з корицею Касія, і більшість кориці ми купуємо (у тому числі пакет я в даний час маю на своїй кухні) не вказують тип коричного дерева з якого знята кора. У багатьох країнах цейлонська кориця не доступна на полицях магазинів. Постарайтеся перевірити безпосередньо з постачальником, щоб встановити її походження. Надія невелика. Але якщо продавець не тямить в кориці то скаже правду. Понюхайте пакетик. Ароматцейлонської досить солодкий, щоб закохатися в нього відразу . Його приємний аромат різниця небо і земля від гострого Касія кориці яку ви завжди знали. Ніколи я не очікувала що кориця може пахнути так чудово.
Яке прекрасне відкриття! Хоча касія це також кориця. Але не дозволяйте себе дурити.


Вернуться в «Здорове харчування та травяні чаї в здоровому харчуванні»

Кто сейчас на форуме

Количество пользователей, которые сейчас просматривают этот форум: нет зарегистрированных пользователей и 0 гостей