Виявляється мозок не йде на пенсію за віком

Цікаві балачки про все , доброзичливі плітки в хорошій компанії з чаєм та смакотою до чаю ..
Георгій Проців
Сообщений: 22
Зарегистрирован: 18 дек 2015, 00:21

Виявляється мозок не йде на пенсію за віком

Сообщение Георгій Проців » 21 дек 2015, 00:08

Численні дослідження розумової діяльності дали несподіваний результат. Виявляється фізичні сили людини з віком зменшуються, але з розумом все навпаки. Мозок починає працювати в повну силу у віці 60-80 років. Пік інтелектуальної активності людини припадає приблизно на 70 років, коли мозок починає працювати в повну силу. Так стверджує американський геронтолог доктор Gene Cohen, директор Медичного центру університету імені Джорджа Вашингтона (США). Мозок літньої людини набагато більш пластичний, ніж прийнято вважати. Протягом життя наш мозок кодує думки і спогади, формуючи нові нейронні зв'язки. Крім того, більш інтегрованим стає взаємодія правої і лівої півкуль мозку, що розширює наші творчі можливості. Мозок літньої людини програє в швидкодії молодим, але значно виграє в гнучкості. Тому саме в зрілому віці люди роблять більш точні висновки і приймають мудрі рішення. Крім того, з віком мозок спокійніше реагує на негативні емоції.

В повну силу мозок починає працювати у віці 60-80 років. Пік інтелектуальної активності людини припадає приблизно на 70 років. Виявляється з віком у головному мозку збільшується кількість мієліну - речовини, яка змушує сигнал швидше проходити між нейронами. За рахунок цього загальна інтелектуальна сила мозку підвищується до 3000% в порівнянні з середнім показником. А пік активності виробництва мієліну припадає на 60-80 річний вік.

Крім того після 60 років людина може використовувати обидві частини мозку одночасно, регулюючи їх включення легким нахилом голови в ту чи іншу сторону. Це дозволяє успішно вирішувати значно складніші завдання.

Добровольців добровольців різних вікових груп і попросили відповісти на ряд тестів різного рівня складності. Люди старшої вікової категорії (60-75 років) набагато простіше і швидше вирішували найскладніші завдання. Більш молоді учасники експерименту намагалися вирішувати проблеми прорахунком всіх можливих варіантів, що, врешті-решт, призводило до плутанини. У той час, як ті, кому було за 60, з дивовижною точністю вибирали два-три альтернативні варіанти правильного рішення. Мозок літньої людини вибирає найменш енергоємний шлях, викреслює відразу непотрібні і залишаючи тільки правильні варіанти вирішення завдання».

Звичайно що неабияку роль відіграє і життєвий досвід літніх людей, отриманий протягом всього життя. Вони менш схильні до сум'яття через незвичайну або емоційну інформацію, ніж молодь. Мозок людини, за плечима якої десятиліття життя, менш імпульсивний та більш раціональний». Саме це називається мудрістю - суміш знань і підсвідомого досвіду дозволяють приймати швидкі і єдино правильні рішення.

Чим це пояснюється? Особливості роботи мозку в середньому віці (60-70 років):

- Нейрони головного мозку не відмирають (вважали до 30%), а можуть лише пропадати зв'язку між ними в тому випадку, якщо людина не займається серйозною розумовою працею
- З віком в головному мозку зростає кількість мієліну (біла речовина мозку), і досягає максимуму після 60 років. Це викликає прискорення проходження сигналів від нейрона до нейрона, і інтелектуальна «міць» зростає в 30 разів
- Неуважність і забудькуватість - розплата за надлишок інформації «оперативної» пам'яті
- В середньому віці людина стає більш стійкою до стресів, і може більш ефективно працювати в умовах сильного емоційного навантаження
- З 60 років людина при вирішенні проблем використовує одночасно не одну півкулю, як у молодих, а обидві (мозкова амбідекстрія)
- В середньому віці значно зростає інтуїція;
- Пік когнітивних функцій знаходиться в інтервалі 60-70 років
- При здоровому способі життя інтелектуальна «міць» не падає з віком, а тільки зростає, досягаючи піку в 80, а іноді і в 90 років.

Звичайно все це стосується людей , що ведуть здоровий спосіб життя а не глушать свої здібності в чарці. Якщо ви хочете використовувати силу вашого мозку по максимуму, дотримуйтеся наступних порад:

- Займайтеся спортом, який вам підходить, в розумних межах, або різними системами оздоровеленія, наприклад, йогою.
- Слідкуйте за поставою. Ваша постава впливає на розумовий процес. Перевірте це на собі. Спробуйте вирішити в думці будь-яку математичну задачку, сидячи неправильно і дивлячись у підлогу. Потім спробуйте зробити те ж саме тільки, вже сидячи з прямою спиною, дивлячись вгору або прямо перед собою. Ви помітите, що легше думати все-таки в другому варіанті.
- Слідкуйте за кровообігом. Поганий кровообіг не дозволяє людині повністю сконцентруватися. Якщо ви довго перебуваєте в одному і тому ж положенні, постарайтеся хоча б протягом 1-2 хвилин розминати ноги. Це дозволить відновити циркуляцію крові. Кращий регулятор кровообігу - імбир і трікату. (Трікату є найдавніших аюрведичних рецептів. Склад його дуже простий і складається з трьох компонентів: чорного перцю, перцю Піппалі і імбиру. Всі компоненти беруться в рівних частках і змішуються.)
- Тренуйте мислення. Важливі не тільки фізичні вправи. Ви можете розвивати різні області свого мозку, примушуючи їх працювати. Професор Катц говорить, що мислення і аналіз навколишнього світу можуть поліпшити функціонування бездіяльних частин мозку. Пробуйте нові смаки і запахи. Пробуйте робити що-небудь лівою рукою (якщо ви правша, і навпаки). Подорожуйте по нових місцях. Займайтеся мистецтвом. Читайте твори класиків.
- Питайте «Чому і навіщо?» Наш мозок схильний до цікавості. Дозвольте і собі бути цікавим. Кращий спосіб розвивати цікавість - весь час задавати питання «Чому і навіщо?». Нехай це буде новою звичкою (принаймні, 10 разів на день). Ви будете вражені тим, скільки можливостей відкриється перед вами в житті і роботі.
- Позбавтеся від негативних думок. Думки, які вас відвідують, мають велике значення для роботи вашого мозку. Дослідження, довели що оптимістичні думки діють заспокійливо на мозок, в той час як негативні думки призводять до депресії і неспокою. Краще взагалі не думати, чим думати негативно.
- Більше смійтеся. Вчені говорять, що гучний сміх корисний для нашого здоров'я. У процесу гучного сміху виробляються ендорфіни, і це допомагає нам зняти напругу. Таким чином, сміх може заряджати наш мозок.
- Розвивайте пам'ять. Мозок - це машина пам'яті. Візьміть старий фотоальбом або шкільний щоденник і згадуйте. Проведіть час зі своїми спогадами. Але згадуйте тільки хороше. Не дивіться на фотографії людей, з якими пов'язані погані спогади. Закривайте їх рукою або листком паперу. Дозвольте розуму міркувати, згадувати. Позитивні емоції від спогадів допоможуть вам справитися з проблемами.

«Згадувати минуле шкідливо. Не тому, що воно «погано або добре», а тому що там енергія мертва. Спогадами про минуле ми збільшуємо прихильності до «земних радощів» - і значить до Мокші (звільнення з круговороту народжень і смертей (Сансари) і всіх страждань і обмежень матеріального існування) нам не добратися. Вівекананда про це добре говорить в «Карма йога».)
- Відпочивайте. Під час роботи завжди робіть перерви. Це допоможе зняти напругу, яка з'являється через те, що Ви занадто довго сидите на одному місці. Відпочиваючи всього лише 10-15 хвилин щогодини, Ви зможете підвищити працездатність. Короткий відпочинок допоможе Вашому мозку розслабитися і привести в порядок думки.
- Розмовляйте з уявним другом. Розмовляючи і отримуючи поради від уявного співрозмовника, ви здатні відкрити доступ до інформації, що знаходиться на підсвідомому рівні. Уявіть, що ви розмовляєте з людиною, яка досить компетентна у необхідній Вам області. Найкраще розмовляти вголос.
- Розгадайте загадки. Деякі з нас люблять мозаїки, деякі кросворди, а хтось логічні загадки. Все це дуже хороший спосіб активізувати ваш мозок і підтримувати його активність. Розгадайте загадку заради забави, але, роблячи це, знайте: ви тренуєте свій мозок. Але уникайте загадок, які не можете розгадати. Наприклад, хто створив Всесвіт? Це може подіяти на мозок негативно.
- Слухайте Моцарта. Десятиліття тому психолог Франциск Рошер і його колеги зробили відкриття. Виявляється, прослуховування музичних творів Моцарта покращує математичне мислення людей. Навіть щури долали лабіринти швидше і більш точно після прослуховування Моцарта, ніж після шуму або музики композитора-мінімаліста Пилипа Гласа. Торік Рошер повідомив, що для щурів, як і для людини, соната Моцарта є стимулятором діяльності трьох генів, пов'язаних з клітинами, що передають сигнали в мозок. Це найгармонійніший спосіб поліпшити ваші розумові здібності. Але перш, ніж ви візьмете компакт-диски, прийміть до відома, що не кожен, хто прагне до ефекту Моцарта, одержує її. До того ж навіть його прихильники схиляються до того, що музика підвищує здібності мозку, тому що змушує слухачів почувати себе краще. Відбувається одночасно і розслаблення, і стимулювання організму.
- Покращуйте навички. Звичайні заняття, такі як вишивання, читання, малювання і розгадування кросвордів, дуже важливі. Змушуйте себе виконувати все це по-новому, знаходите оригінальні рішення, щоб поліпшити свої навички. Читайте нові книги, вивчіть нові способи малювання, розгадуйте більш складні кросворди. Наприклад, спробуйте читати перевернуту книгу. Не засмучуйтеся, якщо це не вийде відразу. Тренуйтеся. Досягнення більш високих результатів допоможе вашому мозку бути здоровим.
- Скоротіть кількість алкоголю. Доведено, що алкоголь не тільки ушкоджує розумові здібності, але і перешкоджає їх відновленню. Пити можна, але в міру. Зрозуміло, у кожного своя міра.
- Грайте. Якщо у вас є вільний час, грайте. Виділіть час на ігри. Грайте в карти, у відеоігри, в настільні ігри. Навіть у морський бій або хрестики - нулики. Не має значення, у що ви граєте. Гра поліпшить ваш настрій і роботу мозку. Це навчить ваш мозок думати стратегічно, винахідливо.
- Спіть з ручкою і папером. Перегляд ключової інформації перед сном поліпшить її запам'ятовування на 20-30%. Ви можете тримати біля ліжка якусь книжку для читання перед сном, якщо вона не буде сильно стомлювати вас. І обов'язково тримайте ручку з блокнотом поруч з ліжком. Якщо з'явиться якась нав'язлива думка, вона не дасть заснути, поки ви її не запишете. Не засмучуйтеся, якщо вранці вона здасться дурною або безглуздою. Головне, що мозок виконав роботу.
- Концентруйтесь. Концентрація може поліпшити роботу мозку. Але «злодії концентрації» не завжди помітні. Якщо ви повинні були, наприклад, поснідати, то ця думка може заважати весь ранок, підриваючи вашу ясність у думках. Ви навіть можете не усвідомлювати, що ця думка заважає вам. Візьміть собі за звичку замислюватися і запитувати себе: «Які думки і чому зараз у мене крутяться в голові?». У нашому прикладі, сніданок ви могли б перенаправити в ваш список справ. Запишіть з вечора великими буквами - поснідати. І повісьте на видному місці. Це може позбавити вас від цієї думки і допоможе мислити більш ясно. Такі прийоми особливо важливі у віці 80 і більше років.
- Любіть. У серії досліджень доктора Катлера і його колег в університеті Пенсільванії і пізніше в Стенфордському університеті було виявлено, що регулярний сексуальний контакт надавав сприятливий вплив. Сексуальний контакт, принаймні, раз на тиждень приводив у жінок до регулярним менструальним циклам, більш коротким менструаціям, затримував менопаузу, збільшував рівень естрогену і уповільнював процес старіння. Збільшення рівня естрогену за рахунок збільшення кількості занять сексом допомагає поліпшити мозкову діяльність.
Під час сексу намагайтеся думати про кого-небудь, хто вам особливо приємний. Це не обов'язково та людина, з яким ви займаєтеся сексом. У дослідженні доктора Катлера наявність оргазму не було настільки важливим. Головне - думайте не відключайте свій мозок. Корисно думати про побутові або професійні проблеми. Доктор Каплер зазначає, що відомі випадки, коли вчені знаходили вирішення проблеми саме під час сексу. Близькість і емоційне з'єднання є найвпливовішими чинниками.
- Грайте з пристрастю. Коли в життя людей входить вивчення і творчість, вони віддають своїй роботі на 127% більше. Захоплюйтеся самі й захоплювати світ. Згадайте, що ви любили робити, коли були дитиною, і робіть це будучи дорослим. Це ключ до вашому генієві. Да Вінчі, Едісон, Ейнштейн, Пікассо - всі вони любили грати і досліджувати. Не бійтеся «впасти в дитинство». Це відбувається рано чи пізно з усіма, але не всі розуміють користь від цього.
- Визначте цикли свідомості. Визначте той час, коли ваша свідомість найбільш активно. Якщо ви визначите цей час, ви зможете займатися найважливішими завданнями саме в цей час. Це може бути ранок, вечір, ніч. Або навіть час, який ви проводите в туалеті.
- Пишіть. Вести особистий щоденник дуже корисно, в першу чергу для вас. Це дуже хороша стимуляція мозку. Пишіть листи незнайомим людям. Неотримання відповіді не дуже важливо. Листи дозволяють розширити можливості вашого мозку. Знайдіть способи писати, щоб вас змогли читати інші. Це можуть бути історії вашого дитинства, смішні або кумедні випадки, якими ви хочете поділитися з іншими людьми. Заведіть блог, щоб Вас могли читати якомога більше людей. Спілкуйтеся!
- Використовуйте ароматерапію для активації мозку. Аромати можна використовувати для підняття тонусу або розслаблення. «Енергетики» включають в себе м'яту, кипарис, лимон, сік ефіопського кактуса. Для розслаблення вам знадобиться герань, троянда або тибетський кульбаба. Кілька крапель олій у вашій ванні або розпилювачі будуть достатні. Ви можете також використовувати носовичок - достатньо буде пару крапель. Попередньо упевніться, що у вас немає алергії на це масло.
- Оточіть себе натхненниками. Спілкуйтеся з надихаючими вас людьми, як з сучасникам, так і з минулого часу. Незалежно від того, скільки вам років і чим ви займаєтеся, вашому мозку просто необхідна навантаження. Це можуть бути логічні задачки, запам'ятовування Шекспіра або вивчення китайської мови. Примусьте ваш мозок напружено трудиться, якщо ви не хочете, щоб він заіржавів як автомобіль на звалищі.

Це дуже багато порад відразу. Спробуйте читати ще раз з початку.

Джерело http://fithacker.ru/articles/mozg-ne-uh ... -vozrastu/

Angelina
Сообщений: 17
Зарегистрирован: 20 ноя 2015, 00:18

Re: Виявляється мозок не йде на пенсію за віком

Сообщение Angelina » 29 авг 2016, 01:27

Щодо аромотерапії мозку цікава інформація. Виявляється є ефірні масла, які можуть природно допомогти залікувати травми головного мозку
Ладан виявився надзвичайно перспективним. Зовсім не даремно його використовують тисячоліттями в церкві.
 
Виявляється що ароматерапія може проникнути глибше в тканини організму , ніж багато інших методів лікування. Тому що ефірні олії вдихають через ніс вони легко проходити через гематоенцефалічний бар'єр в районі, прилеглому до нюхових нервів. Це робить їх дуже ефективними як природні ліки при черепно-мозкових травм і багато іншого. Взагалі гематоенцефалічний бар'єр має 8 клітин в товщину. Число клітин, які утворюють шар навколо нюхового нерва має товщину всього від 4 до 5 клітин. Таким чином, це полегшує доступ для масла, щоб пройти прямо до мозку, коли вдихають через ніс.


"Коли ефірні масла вдихають через ніс, нерви посилають негайний сигнал в мозок. Це властивість ефірних масел є вирішальною при застосуванні їх при травмах головного мозку.

Ефірні масла, які сприяють циркуляції, зокрема, в тканини головного мозку, можуть значно прискорити процес загоєння ран у голові. Мало того, що глибоко проникають масла збільшують циркуляцію, деякі з них мають хімічні компоненти, які можуть допомогти в відновленні пошкодженої тканини головного мозку.


Ефірна олія ладану ( frankincence) яка особливо показана при черепно-мозкових травм. Ладан має ряд унікальних якостей, які роблять його виключно потужним в лікуванні конкретних типів пошкодження головного мозку. Наприклад, він має здатність збільшувати оксигенацію крові, що йде до мозку, що в свою чергу допоможе з поглинанням кисню.

Що відрізняє ладан в якості потужного лікувального агента є його унікальне поєднання терпенів. Терпени Міститься в ефірних масел є ароматичні вуглеводні, деякі з яких мають захисну функцію. Ладан має склад 8% сеськвітерпенів і 78% монотерпенів. Саме секвітерпени, які особливо ефективні в реабілітації травм головного мозку. Їх здатність проникати глибоко в тканини головного мозку була оцінена в системах оздоровлення з давніх часів.

"Ладан має молекулярний склад, який включає сесквітерпени, які здатні долати гематоенцефалічний бар'єр мозку. Ці секвітерпени стимулюють системи головного мозку сприяючи пам'яті і відпускання емоцій. Ладан сповільнює і поглиблює дихання ".


Дослідження показали : Це масло знімає симптоми мігрені на 74%

При використанні в релігійній церемонії, він є визнаний за його детоксикації і очищаючого впливу на організм і розум, серця і душі.

Зрештою, хто не чув про "золото, ладан і смирну"?

Аватар пользователя
Любаня
Сообщений: 3
Зарегистрирован: 12 авг 2018, 14:09

Re: Виявляється мозок не йде на пенсію за віком

Сообщение Любаня » 16 ноя 2018, 17:10

Де в кого мозок після вишу на пенсії :D


Вернуться в «Чайні посиденьки»

Кто сейчас на форуме

Количество пользователей, которые сейчас просматривают этот форум: нет зарегистрированных пользователей и 2 гостей