Чи можна виростити пряні та органічні лікарські рослини для чаю в моєму садочку

Трави містять унікальні антиоксиданти, ефірні олії, вітаміни, фіто-стерини і багато інших компонентів, які допомагають нашому організму боротися проти мікробів, токсинів і підвищити рівень імунітету. Трави, насправді, природні лікарські засоби в оптимальному дозуванні.
Angelina
Сообщений: 17
Зарегистрирован: 20 ноя 2015, 00:18

Чи можна виростити пряні та органічні лікарські рослини для чаю в моєму садочку

Сообщение Angelina » 20 ноя 2015, 00:31

Шановні друзі, я маю маленький дворик площею всього 3*4 м (12 кв м). Я хочу бути впевненою, що трави які кладу в чай вирощені без хімії (добрив, пестицидів). Я думаю, що трави з аптеки мабуть вирощені на полях . Хочу запитати - чи має хтось досвід вирощування лікарських рослин на маленькій площі або навіть в кімнаті на підвіконні. Хочу мати органічні продукти. Дякую. :?

Kvitka
Сообщений: 27
Зарегистрирован: 20 ноя 2015, 00:39

Re: Чи можна виростити пряні та органічні лікарські рослини для чаю в моєму садочку

Сообщение Kvitka » 20 ноя 2015, 00:51

Angelina писал(а):Шановні друзі, я маю маленький дворик площею всього 3*4 м (12 кв м). Я хочу бути впевненю, що трави які кладу в чай вирощені без хімії (добрив, пестицидів). Я думаю, що трави з аптеки мабуть вирощені на полях . Хочу запитати - чи має хтось досвід вирощування лікарських рослин на маленькій площі або навіть в кімнаті на підвіконні. Хочу мати органічні продукти. Дякую. :?

Angelina, кухонні трави для чаю - такі як базилік, чебрець, розмарин, м'ята, орегано та багато інших чудово ростуть вдома (хоча ти можеш купити їх в супермаркетах круглий рік). Вони процвітають навіть в бідному грунті, потрібно трохи догляду ну і полив. деякі не слід садити на повному сонці - трошки притінення. ти навіть можеш вирощувати різноманітні прянощі в невеликих горщиках на південному підвіконні. Там вони вимагають трохи більше уваги, проте головне без надмірного або недостатнього поливу і правильний грунт.
Рекомендую декілька статей про органічне контейнерне вирощування (це саме для тебе)
Торф в системе органического земледелия (PDF; 2,5 Мб).http://kardash.com.ua/torf_organic.pdf
Торф і торф'яні субстрати в системі органічного землеробства (укр)http://kardash.com.ua/organik_zemlerobstvo_1.htm
Город у контейнерах - відмінна альтернатива овочевій грядці (укр)http://kardash.com.ua/conteinesr_vegetable.htm

Svetik43
Сообщений: 24
Зарегистрирован: 27 ноя 2015, 21:06

Re: Чи можна виростити пряні та органічні лікарські рослини для чаю в моєму садочку

Сообщение Svetik43 » 10 фев 2016, 18:49

Базилік - вирощування і використання

Трави в домі , вирощені в горщиках, це відмінний спосіб, щоб завжди мати свіжу зелень під рукою. Базилік є однією з найбільш широко використовуваних трав з дуже ароматними листям. Рослину досить легко вирощувати і добре підходить не тільки для саду, але і для вирощування в горщиках в квартирі. З базиліком під рукою на кухні ми будемо використовувати його в якості добавки до їжі і соусів, салатних заправок, риби і м'яса, особливо на грилі. Ось, як виростити базилік для якомога довше, щоб зривати його ароматне листя.

Базилік (Ocimum basilicum), належить до родини губоцвітих. Це невелика однорічна рослина, росте до 50 см заввишки, з червоними стеблами і яйцеподібним, гострим, яскраво зеленим листям, яке має сильний аромат. Саме це листя є цінним ресурсом і трав'яним доповненням до їжі, яку використовують у багатьох кухнях світу. Залежно від сорту листя базиліка може бути великим або крихітним. Квіти базиліку (васильків) дрібні, червонуваті або жовтуваті, на вершинах стебел з'являються з середини літа до осені. Ця рослина є рідною для Індії, де васильки вважалися священною рослиною, були привезені в Європу через Близький Схід.

Вирощування і догляд за базиліком
базилік.jpg
Базилік фіолетовий та зелений
базилік.jpg (79.53 KiB) 13961 просмотра


В Україні базилік не росте дико, проте завжди можна посадити базилік в контейнерах або безпосередньо в землю. Ця рослина з більш теплої кліматичної зони, тому, вимагає сонячного місця , захищеного від вітру. Базилік найкраще росте на піщаному добре проникному грунті. Тим не менш, ви повинні подбати про те, що грунт був постійно вологим.
 
У наших будинках можна сміливо вирощувати базилік в горщику, де він дуже добре почувається. В даний час є навіть мода на вирощування базиліку в горщику, як і багато інших трав. Горщик з базиліком найкраще встановити на підвіконні, де рослина матиме багато сонця. З іншого боку, якщо є місце і посадити базилік в грунт буде також рости добре, за умови, що місце буде захищеним і сонячним.

Насіння базиліка слід висівати ранньою весною в горщики неглибоко в землю, і з настанням літа пересаджувати молоді рослини в більші горщики. У разі висіву насіння безпосередньо в грунт, насіння висівають пізніше - в кінці весни, щоб проростки оберегти від пізніх весняних заморозків.

Догляд за базиліком нескладний, тільки не забудьте регулярно поливати. Варто також прищипувати верхівки пагонів, щоб формувати розлогий кущ. Вирощуючи базилік, пам'ятайте, що потрібно багато сонця, тому що це основа його здорового росту.

Заготівля і сушка базиліка

Зрізають базилік в серпні. Сушать в тіні. Листя має найбільший аромат перед цвітінням, тому важливо, щоб культивувати базилік вирізавши суцвіття. Важливо! Видаливши суцвіття отримаємо більше листя. Якщо ви не дозволите цвітіння, листя також буде більш акуратним.

Використання базиліка

Незліченні кількість страв , для яких використовують базилік, він є одним з найбільш поширених трав, використовуваних в кухні. Підходить для приправи супів, салатів, соусів, начинки, овочі, сир і так далі. Страви з базиліком дійсно набувають унікального смаку і аромату. Особливо ціниться свіжий базилік, який збирають перед цвітінням.

Але не тільки на кухні використовують базилік. Наприклад, базиліку олія використовується в мильній і парфумерній промисловості. Базилік також використовується в при застуді та грипі трав через його стимулюючий ефект. Використання базиліка також корисне при проблемах з травленням. Базилік також рекомендується при запаленні шлунка, менструальному болі і відсутності апетиту. Хороша ідея додати базилік в ванну, яка розслабляє і є антисептичним засобом.

Чай з базиліком
Чай з базиліка рекомендується при проблемах з травленням і запорах. Він також має невелику седативну дію. Щоб приготувати його 5 столових ложок сушеного базиліка потрібно залити 4 склянками окропу, запарити протягом 10 хвилин. Пити 3 рази на день після їди.

Базилік також є одним з основних компонентів соусу песто, який є прекрасним доповненням до пасти.

Василик додає блиск волоссю
На чашка киплячої води додати дрібку базиліка і дрібку розмарину. Настояти та злити. Такою сумішшю промивають волосся відразу після миття їх шампунем. В результаті волосся стає блискучим і м'яко пахне.

Svetik43
Сообщений: 24
Зарегистрирован: 27 ноя 2015, 21:06

Re: Чи можна виростити пряні та органічні лікарські рослини для чаю в моєму садочку

Сообщение Svetik43 » 10 фев 2016, 19:08

Для успішного вирощування зелені в горщику на підвіконні потрібен хороший торфяний субстрат
Изображение
Торфяний субстрат УНІВЕРСАЛЬНИЙ в пакуванні 10, 20, 80 літрів http://kardash.com.ua/produkty_ua_universal.htm

Svetik43
Сообщений: 24
Зарегистрирован: 27 ноя 2015, 21:06

Re: Чи можна виростити пряні та органічні лікарські рослини для чаю в моєму садочку

Сообщение Svetik43 » 10 фев 2016, 19:29

Базилік є важливою економічною культурою, щорічно виробляється 100 тонн ефірного масла у всьому світі. Крім того в горщиках в світі продається трави близько $ 15 мільйонів в рік. Він також широко використовується в системах народної медицини.

Svetik43
Сообщений: 24
Зарегистрирован: 27 ноя 2015, 21:06

Re: Чи можна виростити пряні та органічні лікарські рослини для чаю в моєму садочку

Сообщение Svetik43 » 10 фев 2016, 19:35

Базилік використовується для ароматизації супів і соусів і є основним інгредієнтом соусу песто. Листя можна вживати в їжу як салат. Базилік також використовується в парфумерній промисловості, миловарінні, і для ароматизації лікерів. Насіння їстівне, а коли замочують у воді стає слизовий. У частинах Середземномор'я воно додається в освіжаючий напій, відомий як cherbet tokhum.

Базилік широко використовується в системах нетрадиційної медицини, в тому числі Аюрведи і традиційної китайської медицини. Він використовується для лікування порушень системи травлення таких як біль у животі і діарея, скарг в нирках, і інфекцій. В Африці, наприклад, він використовується для лікування коклюшу і різних типів лихоманки. Листя варять у воді, щоб зробити вушні і очні краплі в районах Західної Африки, і відвар листя застосовують для лікування кашлю.

Листя використовуються для створення інсектицидів, які можуть захистити рослини від пошкодження жуками.

Mira
Сообщений: 17
Зарегистрирован: 24 ноя 2015, 18:45

Re: Чи можна виростити пряні та органічні лікарські рослини для чаю в моєму садочку

Сообщение Mira » 10 фев 2016, 20:51

Мова зайшла про базилік, ну як тут можна оминути знаменитий СОУС ПЕСТО
Песто - це знаменитий зелений італійський соус з Генуї з яскравим, освіжаючим смаком. Назву соус отримав від італійського слова «розтирати». І воно недарма співзвучно слову «товкач -пестик». Соус готують, ретельно розтираючи всі інгредієнти в мармуровій ступці товкачиком без будь якої теплової обробки: інгредієнти просто потрібно подрібнити і змішати. Тут існує жорстке правило: ніякого металу при приготуванні песто, бо кажуть смак базиліка від взаємодії з металом погіршується. Проте терти годинами це скучно, тому найчастіше при приготуванні песто використовують стандартний кухонний комбайн.

По приготуванню сосу песто стали влаштовувати чемпіонат світу з приготування генуезького песто традиційним способом, в ступці. Базилік для чемпіонату вирощують особливий в спеціальній теплиці, мовляв справжній песто, виходить тільки з Лігурійського базиліка. Можливо це справді так: лигурийский базилік абсолютно позбавлений присмаку м'яти і відрізняється особливо тонким вишуканим ароматом.

Соус песто вважається не просто здоровим і натуральним продуктом, але також продуктом демократичним, так як інгредієнти для нього доступні всім. До того ж приготувати його дуже легко. Для песто знадобиться:

- 70 г свіжого базиліка з Генуї. Ну, якщо з Генуї базилік ще не підвезли, візьміть звичайний зелений базилік на місцевому ринку (можна з власного підвіконня). Листя не повинні бути занадто великими.
- 30 г очищених кедрових горіхів. Не забудьте їх підсмажити перед тим, як почати готувати соус. І знайте - горіхи в песто не головне. Смак соусу не повинен бути явно горіховим. Кедрові горішки лише додають соусу оригінальності.
- 60 г тертого твердого сиру (при відсутності ПАРМЕЗАНУ поекспериментуйте з іншим сиром).
- 40 г тертого сиру «Пекоріно» (овечий зрілий сир, чим замінити не знаю).
- 2 зубчики часнику.
- 80 г оливкової олії холодного віджиму.

Вимийте листя базиліка в холодній воді, а потім висушіть їх кухонним рушником. У мармуровій ступці роздавіть часник і кедрові горіхи. Додайте трохи морської солі і базилік в ступку, і починайте розмелюють все круговими рухами. Не використовуйте блендер, якщо ви не дуже поспішаєте: базилік, розмелений в блендері, швидко окислюється через те, що нагрівається. Отже, песто швидко втратить свій фірмовий зелений колір і стане бурим. Як тільки суміш в ступці стане схожа на зелений крем, додайте в соус два види попередньо натертого сиру. Суміш знову розтирається товкачем, а в кінці додається оливкова олія. Якщо соус призначається для бутербродів,олії можна додати трохи менше, а якщо песто потрібен до пасти, робіть його рідшим, додавши трохи більше олії. Продукти для песто повинні бути однієї температури і ні в якому разі не холодними.
Замість кедрових горіхів іноді використовують мигдаль, а до базиліку додають листя м'яти. Песто по-сицилійський включає томати і мигдаль, а ось базиліка в ньому набагато менше. У Німеччині песто взагалі роблять з черемші, а не з базиліка.
Последний раз редактировалось Mira 10 фев 2016, 21:14, всего редактировалось 2 раз.

Mira
Сообщений: 17
Зарегистрирован: 24 ноя 2015, 18:45

Re: Чи можна виростити пряні та органічні лікарські рослини для чаю в моєму садочку

Сообщение Mira » 10 фев 2016, 20:59

Молодий український овечий сир "пекоріно" “fresco” (молодий) мають більш м'яку консистенцію та вершково-молочний присмак. у поєднанні із помідорами та базиліком — чудова закуска. Знаю де такий є - у Здолбунові, 0505606315 на овечій фермі Зелений Дуб http://vivci.kardash.com.ua
Изображение

LubcoRG
Сообщений: 20
Зарегистрирован: 18 ноя 2015, 17:52

Re: Чи можна виростити пряні та органічні лікарські рослини для чаю в моєму садочку

Сообщение LubcoRG » 05 окт 2016, 13:13

Дівчата багато говорили про утилізацію і користь з бананових шкірок (http://travy.kardash.com.ua/forum/viewtopic.php?f=5&t=10409). Вставлю і свої пять копійок в цю тему.

Бананові шкірки - цінний засіб для догляду за кімнатними та городніми рослинами

Шкірка банана складає до 30% від маси банана і містить не менше корисних вітамінів і мінералів, ніж самі фрукти. Досвідчені квітникарі стверджують, що застосування бананової шкірки, як добрива, покращує ріст квітів. А також, використання бананової шкірки може допомогти в боротьбі з шкідниками і очистити листя рослин. Таким чином застосування цього засобу в квітникарстві та контейнерному городництві може не тільки допомогти заощадити на засобах догляду , але і принести суттєву користь нашим «зеленим друзям».
Як відомо, не тільки самі банани, але і їх шкірка багаті калієм, фосфором, кальцієм, магнієм і азотом, тому бананова шкірка може з успіхом замінити калійні і фосфорні добрива, благотворно впливаючи на розвиток і зростання не тільки овочевих культур, а й найрізноманітніших кімнатних рослин. Особливо ефективні органічні добрив з бананової шкірки при втрощуванні рослин в органічнихторфяних субстратах в контейнерах . Є багато способів використання бананової шкірки як добрива . Звичайно професійні квітникарі, які вирощують квіти в промислових масштабах і звикли до мінеральних добрив , будуть скептично поставитися до такого економічного і простого добрива як бананові шкірки (хоча б з тих міркувань де взятии сотні кілограмів шкірок). Однак в домашніх умовах добрива, виготовлені з бананової шкірки, ні в чому не поступаються промисловим засобам типу гумінових концентратів і різноманітних розчинних паличок. Це добриво повільного вивільнення поживних елементів.
Важливе зауваження: перед застосуванням шкірок для виготовлення добрива потрібно добре помити банани бажано з милом, для того, щоб змити з них воскове покриття та інші хімікати, які використовують для збереження при транспортуванні цих фруктів (це може бути також розчин сульфату амонію і хлору для видалення молочного соку, бананові плантації обробляються пестицидами, для швидкого дозрівання банани можуть бути оброблені газом етиленом). Тому банани завжди потрібно мити в гарячій воді і з милом. Найкраще звичайно знайти надійного продавця екологічно чистих бананів.
Але давайте робити добриво з бананової шкірки.
1. Найбільш простий проте ефективний спосіб - покласти шкірки в грунт біля рослини. Нарізати на дрібні шматочки бананову шкірку і закопати її на невелику глибину в землю біля рослин або в контейнер (не слід розкладати шкірки на поверхні торфяного субстрату в контейнері – з’явиться пліснява). Шкірки повністю переробляються грунтовими грибами та бактеріями за 10-14 днів і ніби зникає в грунті. Удобрені рослини незабаром починають відрощувати пишне листя і відмінно себе почувають..
2. Смажені бананові шкірки як добриво
Для початку слід розкласти поділену на скибочки бананову шкірку, розмістивши її зовнішньою стороною вниз, на застелене фольгою деко або лоток. Далі потрібно поставити деко в духовку і чекати, поки шкірка просмажиться. Готову смажену шкірку необхідно трохи охолодити і подрібнити в порошок. Зберігати натуральне добриво слід в герметичній ємності або пакеті. Щоб гарненько підгодувати рослина, потрібно ложка бананової підживки.
3. Висушіть шкірки про запас на батареї. З них можна робити «банановий чай» для кімнатних рослин. Зберігати суху шкірку краще в паперовому пакеті Сушену шкірку заварити як чай, остудити настій і полити ним кімнатні рослини під корінь. Це добриво можна використовувати і в сухому вигляді – помолоти і прикопати на невеликій глибині в горщику або в грунті . Не кладіть на поверхні субстрату – появиться пліснява
4. Заморожені бананові шкурки
Якщо одночасно зявилося багато бананових шкірок, їх можна заморозити про запас , щоб постійно підгодовувати рослини органічним добривом. З морожених шкірок можна робити настій.
5. Компост з бананової шкірки
Це більш заморочливий та довготривалий метод, однак компост - відмінне добриво для рослин яке не лише живить їх а й захищає від хвороб. Хоча це не складно: в відро зі звичайною землею або відпрацьованим торфяним субстратом (це краще) потрібно додати побільше бананових шкурок; якщо маєте то в суміш добре додати спеціальних бактерій для компостування, гарненько перемішати; через місяць шкірки будуть розкладені і суміш в відрі осяде, тому можна знову внести в суміш бананову шкірку; ще через місяць-два буде готовий поживний компост, дуже корисний для рослин. Крім того ще й економите на покупці нового торфяного субстрату. Цей торфяно-банановий компост можна змішати в пропорції 1:1 з свіжим торфяним субстратом і висадити ваші кімнатні рослини або посіяти мікрозелень (проростки вирощені в контейнері) .
6. Бананова шкірка допоможе в боротьбі проти попелиці
Якщо закопати кілька шматочків бананової шкірки в землю поруч з рослиною, попелиці стане значно менше.
7. З бананової шкірки можна зробити настій :три - чотири бананові шкірки покласти в трилітрову банку з водою і настоювати два дні, настій процідити і розбавити водою в пропорції 1: 1. Цим настоєм дуже корисно поливати рослини під корінь.


Вернуться в «Здорове харчування та травяні чаї в здоровому харчуванні»

Кто сейчас на форуме

Количество пользователей, которые сейчас просматривают этот форум: нет зарегистрированных пользователей и 2 гостей